UICF neemt stelling tegen Brexit met Europese comedians

Bye Bye, Britain! UICF haalt vlak voor Brexit 7 Europese comedians om te vieren dat Europa wél leuk is

Vandaag stemt het Britse Lagerhuis over de Brexit-deal die het mogelijk moet maken om drie weken na het Utrecht International Comedy Festival (UICF) op 8 en 9 maart uit de EU te stappen. Maar kunnen Britse comedians daarna nog net zo makkelijk door Europa reizen en optreden? Niemand die het weet. Regeren is vooruitzien en dus kun je op het UICF talentvolle jonge comedians aan het werk zien die straks nog wél een EU-paspoort hebben. In samenwerking met StandUpEurope.org worden 7 comedians gehaald uit Wenen, Milaan, Praag, Stavanger, Wroclaw en Berlijn. Om te vieren dat Europa het leven ook stukken léuker maakt…

Het Utrecht International Comedy Festival is altijd op zoek naar spannende nieuwe stand-up comedy concepten zoals StandUpEurope.org, een initiatief van de Nederlandse comedian Edo Berger. Berger is een van Nederlands meest internationaal actieve comedians. Berger: “Op dit moment is er in Europa een explosie gaande van stand-up comedy in het Engels. Een van de mooiste eigenschappen van het Europese circuit is dat iedereen elkaars cultuur en taal op de hak neemt, maar ook die van hun eigen land. Mensen lachen om zichzelf en om elkaar, zonder samengeknepen billen.”

Berger: “StandUpEurope.org heb ik opgericht om meer Europese comedians een internationaal publiek te laten bereiken. Want binnen Nederland kun je makkelijk en goedkoop vijf steden in een week afreizen en elke avond gewoon in je eigen bed slapen. Maar voor een tour door Europa moeten we samenwerken en Europese comey breder pormoten. Op het UICF gaan we daar een begin mee maken. Het wordt een Europese Comedy Unie, maar met minder euro’s en meer drank en gezelligheid!”

De Brexit hakt er vooral hard in bij Britse comedians die inmiddels in een EU-land werken zoals Jack Holmes. Hij woont in Wenen en weet nog niet of hij daar kan blijven na de Brexit: “Mijn moeder belde me op de dag na het Brexit-referendum. Ze klonk zo bedrukt dat ik dacht dat ze ging vertellen dat mijn opa dood was. Gelukkig was dat niet zo, maar aan de andere kant, bejaarden zijn degenen die Verenigd Koninkrijk uit de EU hebben gestemd, dus fuck you, opa!”

Stand-Up Europe en UICF zeggen op 8 en 9 maart: f*ck Brexit!

Deelnemende comedy-clubs
Comedy Box uit Stavanger
Cosmic Comedy uit Berlijn
Velvet Comedy uit Praag
Vienna Chuckles uit Wenen
Worldwide Comedy uit Praag
Aguilar Entertainment uit Milaan.

Deelnemende comedians
Jack Holmes, Wenen
Jim Williams, Wroclaw
Luca Ravenna, Milaan
Karsten Blomvik, Stavanger
Reginald Bärris, Wenen
Dharmander Singh, Berlijn
Kristyna Haklova, Praag

Jurg van Ginkel van het Utrecht International Comedy Festival hoopt dat StandUpEurope.org bijdraagt aan een positievere kijk op Europa: “De Brexit is alleen een goede ontwikkeling voor Britten die hun nieuws uitsluitend betrekken van de zijkant van bussen. Het is een ramp voor jonge mensen en het treft ook ons als festivalorganisatie hard. Als wij voortaan voor elke Britse comedian een visum moeten regelen, drijft dat ons op de kosten en levert het een boel stress op: papierwerk is bepaald niet de sterkste kant van de meeste comedians. Met StandUpEurope willen wij als festival uitstralen hoe tof Europa is, en hoe stand-up comedy mensen samenbrengt.”

Het Utrecht International Comedy Festival is op 8 en 9 maart en is inmiddels het grootste stand-up comedyfestival van de Benelux. Het UICF is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een internationaal toonaangevend festival. Zo werd het UICF onlangs nog als enige Nederlandse evenement door het Amerikaanse cultuurmagazine Vulture uit New York in een top 10 lijst gezet van beste comedyfestivals van de wereld.

Hieronder een paar video’s van de comedians die deelnemen aan dit project.

Mis niets over het festival!
Tips, nieuws en leuke acties in je mailbox.
Early-bird verkoop begonnen:
scoor nu een ticket met korting!