Comedy festival steunt ‘eigen’ Oekraïense president: ‘Nooit vergeten dat Zelensky een comedian was.’

Bezoekers aan het Utrecht International Comedy Festival (UICF) kunnen dit weekend in TivoliVredenburg een speciaal ontworpen festivalposter met een portret en citaat van de Oekraïense president aanschaffen en inkleuren. Ook gaan bekende comedians als Dolf Jansen exemplaren van de affiche personaliseren. De opbrengt is voor Giro555. Het festival sluit daarmee aan bij de landelijke campagne #❤️RT FOR UKRAINE van de culturele organisaties in ons land.

Volgens creatief leider Jeroen Pater was de keuze om Zelensky af te beelden snel gemaakt: “Veel mensen weten niet dat hij bekend is geworden als comedian. Voor zijn verkiezing had hij nooit in de politiek gezeten. Maar zelfs nu, als hij een ernstige speech geeft in oorlogstijd, zie ik de komiek nog. Iemand die probeert echt te zijn en mensen direct aan te spreken. Dat schept een band die persoonlijk voelt. Daarom gaan acts op het festival elk hun eigen versie van de poster maken.

Kunstenares Sasja Bork tekende een zwart-wit portret en voegde een uitspraak van Zelensky toe over zijn politieke stijl. “De eerste zin is I do not try to play a role. Toepasselijker kan het niet‘ stelt Pater. ‘Dit is het ideaal van elke stand-up comedian. Een beter motto zou het festival niet kunnen hebben.’Ook op een festival van de lach is er plaats om stil te staan bij oorlog, aldus Pater: ‘Als comedian moet je altijd de macht bespotten en machtelozen verdedigen. Daarom steunen wij de Oekraïense én de Russische bevolking in hun strijd tegen Poetin.’

Het UICF is een elfdaags evenement en eindigt dit weekend met de Big Binge of Comedy waar onder meer Raoul Heertje, Guido Weijers en Jen Brister (VK) zullen optreden. De poster zal ook verkrijgbaar zijn bij de kassa van TivoliVredenburg, dat de actie samen onderneemt met het UICF.

#❤️RT FOR UKRAINE

#CultureSupportsUkraine

Doneer voor Oekraïne