Als je in het Comedyhuis bekend staat als ‘Mister Utrecht’, in 030 geboren en getogen bent en ook een groot deel van je grappen gaat over het wel en wee van de stad, dan is het logisch dat je ooit stadscomedian wordt. Met al deze facetten in huis, mag comedian Hans Gommer (56) deze eretitel nu dan ook dragen.

“Het was een kwestie van de juiste mensen bedreigen”, grapt Hans over hoe hij die desbetreffende titel heeft gekregen. Het lag wel een beetje voor de hand dat hij die titel zou krijgen. “Ik profileer mijzelf namelijk al erg als Utrechter en heb er veel materiaal over en ik dacht, als die plek ooit vacant wordt, dan ben ik de eerste die hem gaat pakken.”

De allereerste stadscomedian van Utrecht (en wereldwijd), Patrick Meijer, droeg tijdens het UICF 2023 het stokje over aan Hans. De rol werd in 2021 in het leven geroepen door Patrick en het UICF. Dit gebeurde in de tijd dat de sector kunst en cultuur volledig stil kwamen te liggen tijdens de corona-lockdowns. Toen werd duidelijk hoe belangrijk de culturele sector is voor het welzijn van de mens. “De functie bestond ook gewoonweg nog niet”, voegt Hans toe. “Er is een stadsdichter en een nachtburgemeester, maar waarom dan geen stadscomedian? Patrick wees mij aan als goede opvolger. Ik vind het wel een belangrijke functie. Ik zie het een beetje als een soort van nar, die schurende zaken over de stad op een luchtige manier kan brengen.”

Wat Hans tot een echte Burgermeester van de Lach maakt  kun je zien in de Stand van Utrecht tijdens het UICF op 24 februari 2024.

Informatie aanvragen